URKOKKEN

Et historisk symbol i HÆRVEJSMARCHENs logo


HÆRVEJSMARCHEN s logo er prydet med signaturen af en urkok. Urkokken levede og ynglede især i de jyske hedeområder, herunder Kongenshus Hede ved Hærvejen sydvest for Viborg. Urkokken havde en sort, metalskinnende fjerdragt, lyreformet hale og en rød kam over øjnene.

Urkokken var en fantastisk fugl, der havde været totalfredet i Danmark sidst i 1800-tallet og igen fra 1972, men uddøde desværre omkring år 2000. Opdyrkning og skovplantning satte en stopper for fødekæden, der især bestod af knopper på birketræer, samt bær, frø og forskellige urter. Den findes i dag i Baltikum, Rusland og videre over i Asien, samt enkelte bestande i England og ved Alperne.

Urkokken, der også kendes under navnet ”hedens sorte kok”, lever i dag videre i Danmark som et historisk symbol i logoet for HÆRVEJSMARCHEN og minder os om et tidligere rigt fugleliv på de nøjsomme hede-strækninger langs med Hærvejen. Den er i dag et fint billede på de historiske og naturskønne vandreruter, hvor vandrere fra hele jordkloden mødes i Viborg for at vandre sammen i et internationalt fredeligt og folkeligt fællesskab.

Velkommen på HÆRVEJSMARCHEN s historiske og naturskønne vandreruter i og omkring Viborg hvert år den sidste weekend i juni, - og tag gerne venner og bekendte med på en frisk og organiseret vandretur, som er fyldt med gode indtryk for både hjerte, sjæl og sind.